akaTec piggyback system tuning
Just another WordPress.com weblog

EFI & Engine Management


ECU ni ialah otak yang bekerja membuat perkiraan dan keputusan tentang berapa banyak minyak nak inject dan bila spark plug dinyalakan. ECU juga ada pelbagai lagi output tambahan

ECU ni ialah otak yang bekerja membuat perkiraan dan keputusan tentang berapa banyak minyak nak inject dan bila spark plug dinyalakan. ECU juga ada pelbagai lagi output tambahan

first sekali, pebende tu EFI? senang cakap EFI = Electronic Fuel Injection. Pendekata, ianya satu system di mana penambahan kuantiti minyak ke dalam kebok pembakaran melalui intake air stream (intake manifold) dilakukan secara elektronik, bukan secara conventional iaitu carburetor.

“Engine Management” ialah term yang digunakan bila kedua2 perkara ini iaitu minyak dan ignition dikawal secara elektronik sepenuhnya. sebagai tambahan, system management selalunya digunakan untuk mengawal pelbagai perkara lain contohnya transmisi auto, boost turbo, camshaft timing dan operasi throttle. Semua keter2 performance sejak 15 tahun dulu dah pakai engine management.

sebelum kita pi lebih lanjut pasal engine management system ni bekerja, jom kita tengok layout fuel dan ignition system dulu… lepas aku update blog ni ye.. tengah letih ni..

No Responses to “EFI & Engine Management”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: