akaTec piggyback system tuning
Just another WordPress.com weblog

Apa ni!


blog ni dicipta untuk anda.. yang berkepala agung cam aku.. suka DIY, terutamanya DIY terhadap keta dan moto. kalo tak betul2 enthusiast, memang korang takkan baca blog yang panjang berjela ni…

motif aku, nak cipta sebijik device yang mampu di-tune, control fueling, control turbo boost, switch on/off any device dalam keta (automation), control base on engine load, dan macam2 lagila benda2 yang sepoyo mungkin… antaranya, penggunaan alat2 elektronik yang sebiasa mungkin hingga ke secanggih2 amat. dari sesingkat masa yang mungkin untuk dibuat, sehingga sepanjang2 masa yang perlu diambil untuk DIY..

pengetahuan asas yang paling2 asas hanyalah “Baca dan Faham”.. nothing more.. kalo baca tapi tak paham pun takdak guna, Faham tapi tak baca pun tak tepakai jugak. kalo tak paham tapi berusaha nak paham jugak, bleh tinggal comment kat sini untuk dijawap.

tapi sebagai peringatan awalan, bukan semua device boleh diaplikasikan di semua jenis kenderaan, di mana aku akan remind bila tiba masanya, supaya tak dak yang tersalah percaturan.

mesti nak tanya aku, apa guinea pig car aku untuk project2 ni… 1. Korean car based 2. Mitsubishi based 3. Toyota based 4. Honda based 5. Proton based 6. Perodua based…

antaranya device yang dah ada dalam kepala aku ialah : 1. turbo time 2. Fan controller 3. BOV controller 4. Boost Controller 5. SAFC-like (apexi SAFC PB) 6. E-manage-like (Greddy E-Manage PB) 7. Water Injector 8. Water/Methanol Injector 9. FlatShift 10. launch Control 11. Extra Injector Controller 12. Drive-by-wire controller 13. Datalogging 14. etc..

sebarang usulan device yang aku tak terfikir kat sini, teramat2la dialu2kan dari tuan puan..

SO – have fun mebaca dan menDIY nanti.. kerap2la berkunjung ke sini, untuk tengok pe update terkini.. from time to time…

19 Responses to “Apa ni!”

  1. you will always be our king of DIY piggyback no matter what…

    • hoho thanx shalie.. aku dah teruja ni.. aku dah basah.. jangan lupa tengok update blog ni karang.. tiap2 hari kalo aku free, for sure aku update..

  2. hehe… aku dah link direct dari touge-R. So sapa2 pon bole jgk blajaq pasal piggyback selain aku… support true local management unit…😀

  3. xpa…tapi hang x kelabu dgn management semua…. bole wat piggyback paham lengkok muka bumi touge…

  4. syabas bro…..maklumat nie banyak membantu para racer…hee..heeee

    • thanx bro… takdaknya bantu apa2 pun.. just sharing the info.. kalo de contact2 baik ajak je dia masuk.. promote sikit.. hahaha

      • Boleh…kat area utara nie ramai prospek…. if dah ade depan mata diaorg n diaorg boleh rasa feel kebagusannya confirm beli lah punya….value for money n power beb….

  5. it’s now totally different thing… it’s consider an open source instead.. bleh beli barang sendiri, buat sendiri, pasang sendiri dan tune sendiri… kalo memerlukan bantuan can always come back here..

  6. pergh…. hantag link ni kat cradle baru cunggit…. hehh

  7. wahhh baguih2 ada web tune versi b.melayu.. memudahkan sikit otak aku nak paham.. teruskan usaha!!

  8. pasai pa hang karang dalam bahasa melayu akat?… saja takmau bagi penjajah paham ka????

  9. product pak ali dah launch… wifi + wimax…. by mimos…

  10. fuhh… still tuning aku serah kat master….

    • tak lama dah shalie… keep with the thread.. aku nak lepaih ni walaupun korang customer, tapi tetap korang faham fundamental behind tuning and how to as well.. supaya lepaih ni tak mudah lagi aku nak tipu hangpa.. haha

  11. hehehe… aku study sket2 la pasai benda2 nih… so akan lebih faham… dulu aku xtau apa2 pon bab jenis AF sensor suma… skrg dah enlighten….😀

  12. Akat, where are you?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: